Rôzne druhy rastlín, napríklad čučoriedky, oregonské hrozno a kurkuma, obsahujú alkaloid berberín v kôre, listoch, výhonkoch, koreňoch a stonkách. Berberin sa už po stáročia používa predovšetkým v ajurvédskej a tradičnej čínskej medicíne ako antibakteriálny, protizápalový prostriedok a proti príznakom hnačky.
Väčšina štúdií u ľudí sa zamerala na vplyv berberínu na antropometrické faktory, krvné lipidy, ukazovatele funkcie pečene a kontrolu glykemického indexu u osôb s metabolickými ochoreniami.
Štúdie tiež preukázali nasledujúce účinky:
- protinádorové vlastnosti,
- antibakteriálne a protizápalové vlastnosti,
- znižuje inzulínovú toleranciu a pomáha telu odbúravať cukor,
- zlepšuje pomer „dobrých“ baktérií v hrubom čreve,
- aktivuje sirtuíny.
Berberin aktivuje AMPK, jeden z kľúčových metabolických procesov pre zdravé starnutie. Berberin zohráva dôležitú úlohu v zdravom metabolizme, znižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov, a tým vás chráni pred srdcovými chorobami.